Achtergrond
Betekenis Sarban
Sarban betekent letterlijk ‘de gids’. Afghanistan is van oudsher een drukke doorgangsroute tussen oost en west. Volkeren uit verschillende culturen reizen langs de handelswegen en laten hun invloed op het land na. Aan het hoofd van de karavaan staat de Sarban, die de kamelen en hun berijders veilig door Afghanistan naar hun bestemming leidt.
Sarban familiebedrijf
Sarban is een familierestaurant in Tilburg dat met trots in januari 2010 is opgericht door onze familie; de familie Alizadah. Het was het eerste Afghaanse restaurant in Zuid-Nederland. Met de gastvrije ontvangst en verrassende gerechten veroverden wij al snel de harten van onze gasten.
Hart voor de maatschappij
Wij voelen ons maatschappelijk erg betrokken bij onze woon- en werkomgeving. Wij streven ernaar om op verschillende manieren de mensen om ons heen te helpen. Tot op heden is het ons gelukt om op de volgende manieren een kleine bijdrage te leveren;
* Wij nemen bewust alleenstaande minderjarige asielzoekers aan als personeel om hen een kans te bieden op een succesvolle toekomst in Nederland. In het restaurant proberen we zoveel mogelijk Nederlands te spreken. Dit om de integratie te bevorderen. Het concept was en is succesvol: in de eerste zeven jaren hebben wij ruim 250 vluchtelingen opgeleid en werk geboden.
* Wij stellen wekelijks een tafel beschikbaar aan Quiet500 members. Dat zijn gezinnen die onder de armoedegrens leven.
* Als actief lid van het Elftal tegen Armoede proberen wij met verschillende projecten het percentage van de mensen die onder de armoedegrens leven te verlagen.
* Wij nemen deel aan verschillende veilingen, waarvan de opbrengst vaak gaat naar de ouderen in de stad.
* Via het bestuur van de stichting Samen Doen proberen wij nieuwkomers en huidige inwoners van Tilburg met elkaar te verbinden. Ook creëren wij werkgelegenheid voor de nieuwkomers.
* De samenwerking met Stg. Samen DOEN zorgde ervoor dat er in 2017 een project is opgezet waarbij werk wordt gekoppeld aan een opleiding. De jongeren werken 3 dagen en volgen daarnaast MBO 1 horeca-assistent opleiding bij de Rooi Pannen te Tilburg. Vanaf het schooljaar 2018/2019 kunnen leerlingen ook een MBO 2 Kok opleiding bij de Rooi Pannen volgen.
* Personen met een vluchtachtergrond worden intern opgeleid tot restauranthouder zoals Saleem Afghanmal en Esmat Shafaq. Beide heren kwamen in 2011 op jonge leeftijd als vluchteling naar Nederland, helemaal alleen, zonder ouders of familie. Eenmaal in Nederland, kwamen ze terecht bij Sarban Afghaanse restaurant Tilburg. Ze begonnen met afwassen en zijn zo doorgegroeid. Sinds 2017 runnen ze hun eigen restaurant Sarban in het centrum van Utrecht mét twaalf man personeel, waar ze op hun beurt ook weer AMV’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) de kans bieden een bestaan op te bouwen. Met Sarban Utrecht zetten ze niet alleen letterlijk en figuurlijk de Afghaanse keuken op de kaart, maar proberen tegelijkertijd ook om kansarme jongeren een beter toekomstperspectief te bieden.